מה קורה במערכות הביוב? האם אלו חולדות בביוב? האם יש אמת בפחד מלשבת בשירותים (סליחה על התיאור) ולפחד שחולדה תקפוץ מתוך השירותים החוצה? (עדיף לא לשהות בשירותים כשזה קורה).
אז התשובה המפחידה היא: כן! זה יכול לקרות.
התשובה היותר ריאלית היא: זה נדיר (יחסית).
- הדברת חולדות בביוב – מה כל ביוב מלא בחולדות?
- חולדות בביוב – תפקידה של החולדה
- חולדות בבית ולא בביוב – אבל בטוח יעניין אתכם (2 חלקים)
- הדברת חולדות בתעלות הביוב – העברת מחלות
- אז אילו מחלות חולדות כן יכולות להעביר?
- חולדות במערכות הביוב – כיצד מבצעים הדברה לחולדות אלו?
- חולדות בביוב – מחיר הדברת חולדות
- חולדות בביוב – שאלות נפוצות
הדברת חולדות בביוב – מה כל ביוב מלא בחולדות?
חולדות אינן יצורים שוכני ביוב מטבעם.
בניגוד לדעה הרווחת, חולדות אינן מחפשות את מערכות הביוב כבית הגידול המועדף עליהן. למרות שהן יכולות לשרוד בביוב, הן נוטות יותר להתגורר באזורים עם מקור מזון עקבי ומחסה כמו מרתפים או מבנים נטושים.
חולדות ביוב מהוות סיכונים בריאותיים בשל יכולתן להפיץ מחלות.
אחת התפיסות המוטעות הנפוצות היא שחולדות הביוב חסינות בפני מחלות בשל קרבתם לתנאים לא סניטריים. עם זאת, מכרסמים אלו יכולים לשאת חיידקים, וירוסים וטפילים המהווים סיכונים בריאותיים משמעותיים לבני אדם. מחלות כמו לפטוספירוזיס וסלמונלוזיס יכולות להיות מועברות במגע עם צואת חולדות או שתן.
כמו שזה נכון לבני אדם לשטוף ידיים לפחות 20 שניות כשאנחנו יוצאים מהשירותים – תחשבו על ג'וקים או חולדות שחיות בביוב ופתאום מטיילות בבית שלנו – רק על העובדה שהן הגיחו מהביוב ברור לכל שקיימת כאן סכנה בריאותית.
חולדות בביוב – תפקידה של החולדה
חולדות מצאו בית נוח בתוך המערכות האקולוגיות התת-קרקעיות העירוניות הללו.
היצורים המסתגלים הללו הצליחו לשגשג במערכות הביוב בשל שפע המזון והמקלט הזמינים.
1. רכיבת רכיבים תזונתיים:
חולדות ממלאות תפקיד חשוב במחזוריות של חומרים מזינים בתוך מערכות אקולוגיות של ביוב. בתור אוכלי כל, הן צורכות מגוון רחב של פסולת אורגנית שנמצאת בביוב, מפרקים אותה לצורות פשוטות יותר ומשחררים חומרים מזינים בחזרה למערכת האקולוגית.
תהליך מיחזור טבעי זה עוזר לשמור על קהילה מיקרוביאלית מאוזנת ותורם לבריאות המערכת הכוללת. עכשיו קצת יותר נוח לחשוב למה חולדות קיימות בעולם.
2. גלגל החיים
באופן מעניין למדי, חולדות פועלות גם כטורפים עבור אורגניזמים קטנים יותר המאכלסים סביבות ביוב. על ידי האכלה מחרקים (כמו ג'וקים למשל), תולעים ויצורים קטנים אחרים השוכנים בתוך ביוב, חולדות עוזרות לווסת את אוכלוסייתן.
התאמות לחיים בביוב: אנטומיה והתנהגות של חולדות ביוב
לחולדות הביוב יש התאמות ייחודיות המאפשרות להן לשגשג בממלכה התת-קרקעית. ליצורים הניתנים להסתגלות הללו יש תכונות אנטומיות ותכונות התנהגותיות המאפשרות את הישרדותם.
- אנטומיה:
- גוף נמוך ומלוטש: לחולדות הביוב יש גוף יעיל ואידיאלי לניווט דרך מנהרות צרות וחללים צרים.
- חוש ריח חריף: מערכת הריח המפותחת שלהם עוזרת להם לזהות מקורות מזון בסביבת הביוב החשוכה.
- לסתות חזקות ושיניים חדות: לסתות חזקות וחותכות מכרסמות מאפשרות לחולדות ביוב ללעוס דרך צינורות וחוטים, מה שמקל על המעבר שלהן דרך מערכת הביוב.
- הידעתם שחולדה יכולה לכרסם כל דבר פרט לזכוכית ובטון?
- התנהגות:
- הרגלים ליליים: חולדות ביוב פעילות בעיקר במהלך הלילה, ומנצלות את רמות הפעילות האנושיות המופחתות מעל פני הקרקע.
- מגורים קבוצתיים: חולדות יוצרות מושבות חברתיות בתוך ביוב, מה שמספק הגנה מפני טורפים תוך מתן אפשרות לשטחי גידול קהילתיים.
- תזונה אופורטוניסטית: עם תזונה גמישה של אוכלי כל, הן יכולות לצרוך כמעט כל דבר שהם מוצאות בביוב – בין אם זה מזון מושלך או פסולת אורגנית.
חולדות בבית ולא בביוב – אבל בטוח יעניין אתכם (2 חלקים)
החלק השני בסוף הכתבה 💚
הדברת חולדות בתעלות הביוב – העברת מחלות
בניגוד למה שנהוג לחשוב, חולדות במערכות ביוב אינן האשמות העיקריות בכל הנוגע להפצת מחלות. בעוד שהם קשורים לתנאים לא סניטריים ויכולים לשאת חיידקים, חשוב לציין שהעברה מאדם לאדם היא הרבה יותר שכיחה.
היינו בהמון מקרים, קלים יותר וקלים פחות ורק כאשר כל המטבח מלא צואת ושתן חולדות – נוכל לקבוע שיש סכנה בריאותית אמיתית, ביתר המקרים יש צורך ללכוד את החולדה אך פחות לפחד מהמחלות אותה תעביר (למשל אם הבית שלכם נקי וראיתם רק חולדה או צואת חולדה במקום מסויים – נתפוס אותה אך אל תחששו מהעברת והפצת מחלות).
- קשר אנושי: במציאות, מחלות כמו שפעת והצטננות מועברות בעיקר באמצעות מגע מאדם לאדם. מחלות אלו משגשגות בסביבות צפופות ומתפשטות בקלות בין אנשים שחיים או עובדים בצמוד.
- נוהלי תברואה לקויים: הסיכון בפועל לחלות במחלות מחולדות הוא מינימלי בהשוואה לסכנות הבריאותיות הכרוכות בשיטות היגיינה לקויות. שמירה על היגיינה אישית טובה, כמו שטיפת ידיים באופן יסודי וקבוע, נותרה אחת הדרכים היעילות ביותר למניעת מחלות.
- מחלות הנישאות וקטור: בעוד שחלק מהמכרסמים יכולים לשאת טפילים כמו פרעושים או קרציות הידועים כמעבירים מחלות הנישאות וקטוריות – כמו מחלת ליים – נדיר שפתוגנים אלו מועברים ישירות ממכרסמים לבני אדם.
בסך הכל, בעוד שלחולדות עשוי להיות מוניטין שלילי בנוגע לדאגות לבריאות הציבור, חשוב לא להפריז בתפקידן ביחס לדרכים אחרות של העברת מחלות. במקום זאת, התמקדות בשמירה על היגיינה אישית נאותה ויישום שיטות תברואה תקינות יספקו הגנה טובה יותר מפני מחלות זיהומיות.
אז אילו מחלות חולדות כן יכולות להעביר?
- נשאי מחלה: חולדות ביוב הן נשאות ידועות לשמצה של מחלות רבות כמו לפטוספירוזיס וסלמונלה. מזיקים אלו עלולים לזהם מקורות מזון ולהפיץ חיידקים מזיקים באמצעות מגע ישיר או צואה.
- אלרגיות ואסטמה: קשקשים ושתן של חולדות מכילים אלרגנים שיכולים לעורר אלרגיות והתקפי אסטמה אצל אנשים רגישים. אפילו הימצאות בקרבת מכרסמים אלו עלולה להחמיר את תנאי הנשימה.
- זיהומים טפיליים: פרעושים, קרציות, כינים, קרדית – חולדות ביוב נושאות מערך של טפילים שעלולים לפגוע בבני אדם ובבעלי חיים אחרים. טפילים אלה ניזונים לעתים קרובות מדם, גורמים לגירודים, פריחות ואפילו מעבירים מחלות קשות כמו מחלת ליים.
חולדות במערכות הביוב – כיצד מבצעים הדברה לחולדות אלו?
אסטרטגיות להדברת חולדות
ישנן מספר אסטרטגיות שניתן להשתמש בהן כדי לשלוט באוכלוסיות חולדות במערכות ביוב.
- לכידה (פחות יעילה בביובים): שיטה אחת היא לכידה, שבה מכשירים ממוקמים בצורה אסטרטגית כדי לתפוס חולדות כשהן עוברות דרך מערכת הביוב. זה מאפשר הרחקה של חולדות בודדות ומונע מהן להתרבות.
- פיתיון מורעל בתוך תעלות הביוב: אסטרטגיה נפוצה נוספת היא פיתיון מורעל, הכוללת שימוש בפתיונות רעילים המושכים חולדות והורגות אותן בעת בליעה (לא במקום, אלא לאחר יומיים – שלושה).
עובד מצויין כאשר מניחים את הרעל בדפנות הביוב (איפה שהוא לא נשטף) או שתולים את הרעל על חוט מתכת כדי שלא ישטף במורד זרם הביוב. - מניעה מהגעת החולדה מתעלות הביוב אל הבתים: קיים בשוק בארץ ובעולם מחסום שנקרא מחסום בפאלו. אנו איננו משתמשים בו ואיננו מרכיבים אותו בתוך הביובים אך ממה שראינו באינטרנט המחסום הזה מאפשר יציאת מים מהבית אל מערכת הביוב אך מונע את האופציה של כניסת החולדות מהביוב אל הבית בעזרת שסתום.
חולדות בביוב – מחיר הדברת חולדות
לרוב, לא תמצאו חולדות במערכות הביוב אלא תראו חולדות רצות על פני הקרקע, בתוך הבית שלכם, מאחורי המקרר, התנור, בארון מתחת לכיור או בחצר ביתיכם.
כחלק מתכנון ההדברה והנחת מלכודות ורעלים מעל פני הקרקע, נשתמש ברוב המקרים בהשמת רעלים מתחת לפני הקרקע בתוך תעלות הביוב.
את הרעלים הללו או שנקשור בסליל מתכת כדי שלא ישטפו במורד הזרם או שנפתח את כל הביוב כדי להניח בצורה טובה ויעילה את הרעלים על דפנות הביוב (בצדדים) ולא איפה שזרם המים עובר.
מחיר הדברת חולדות בביוב בפרט ובבית בכלל נע בין 400-600 ש"ח ותלוי האם מדובר בדירה בבניין, בית פרטי, בניין משותף ועוד.
המחיר זול משמעותית לעומת הנזק שחולדות יכולות לבצע – אז עשו לעצמכם טובה אם מצאתם חולדה (ולרוב היא לא תהיה לבד, תהיו בטוחים) – עשו הדברה עוד היום.
חולדות בביוב – שאלות נפוצות
נושאים רלוונטים – שבטוח תרצו לקרוא מהם עוד: