חרקים מסביב לשעון (בכל עונה) – כיצד מתמודדים?
חרקים, כן אותם מזיקים קטנים אך עקשנים, הם חלק בלתי נפרד מהטבע ומהסביבה שלנו – ואין מנוס מלהיתקל בהם. הם מופיעים בעונות שונות, צובאים על הבית ומחזירים אותנו למודעות שאנחנו חולקים את העולם איתם (נו מה, באמת חשבתם שאתם לבד בעולם?).
איך מתמודדים איתם ביעילות? המונח “חרקים עונתיים” מתאר בדיוק את זה – חרקים שמופיעים בזמנים מסוימים בשנה. וכמו כל גשם ראשון שתופס אותנו בהפתעה, כך גם הג’וקים הראשונים של הקיץ והחולדות הראשונות של החורף – בכתבה זו נציג את החרקים הנפוצים בכל עונה, נסביר את השפעתם וכיצד להתמודד איתם בצורה חכמה ויעילה.
אילו חרקים מופיעים בכל עונה?
עונה | חרקים נפוצים |
חורף | טרמיטים, יתושים (עדיין), פשפש המיטה |
אביב | צרעות, תיקנים, נמלים (כולל נמלת האש), פרפרי עש, צבתנים – התחלה של שיא עונת המזיקים. |
קיץ | יתושים, ג’וקים, זבובים |
סתיו | עדיין מזיקי הקיץ + תהלוכן האורן (תחילת הטיפול). |
מה הם חרקים עונתיים ואיך מבצעים הדברת חרקים?
משחק העונות והחרקים
האם שמתם לב שג’וקים משתוללים בקיץ, אך בחורף הם כמעט לא מופיעים? (חריגים הם התיקנים הגרמניים – הרחבה קלה בהמשך הכתבה – שאצלם העונה לא משחקת תפקיד מרכזי), החרקים מושפעים מאקלים, טמפרטורה וזמינות מזון. הם פועלים במעגל חיים מחושב שמחייב אותנו להיות תמיד צעד אחד לפניהם. החום והלחות בקיץ מביאים איתם יתושים וזבובים, בעוד האביב מביא איתו צרעות, נמלים, נמלת האש, תיקנים ועוד מזיקים רבים.
חרקים נפוצים בעונות השנה
חורף – חרקים בחורף?
לא בהכרח עונה שקטה. טרמיטים מזיקים לריהוט ועץ, כינים משגשגות בסביבה חמימה, ויתושים ממשיכים להופיע באזורים לחים וסגורים. יתושים בחורף הישראלי מגיעים בעיקר אחרי מזג אוויר גשום שלאחריו מגיעים שבועיים של מזג אויר יחסית אביבי – מים עומדים למעלה משבוע ימים שנאגרים בכל מיני פינות בחצר יביאו איתם ביצי יתושים ויתושים בוגרים בעתיד הקרוב מאוד – אז כן יש יתושים גם בחורף.
חולדות – כמו הג’וקים בקיץ – כך החולדות בחורף – חולדות יחפשו בחורף מקום יותר חם (כמו הבית שלנו), יותר מזין (כמו המטבח בבית שלנו) וכזה שאפשר להתחבא בו (מחסנים, מקומות שלא נגענו בהם הרבה זמן, עליות גג וכו’). תוסיפו לכל זה חצר מזמינה (הכוונה, חצר לא מטופחת) ותקבלו את המרשם המתאים לחולדות בחורף.
לצערנו, אנחנו עדים לתופעות כאלה גם מהבתים שפונות והופגזו בצפון המדינה – המון דיווחים בחדשות על חולדות וג’וקים שהתשתלטו. כשאנחנו לא שם, החרקים יזהו את זה ויתנחלו אצלנו (עד שתזמינו אותנו, ואנחנו כבר נדאג לשאר).
אביב – עונת ההתעוררות
דבורים (אותן לא מדבירים כמובן), וצרעות מתחילות להאביק את הטבע, נמלים מתעוררות ממחבואיהן כדי לחפש מזון, התיקנים האמריקאים מתחילים לצוץ מידי פעם, פרעושים עטים על חתולות ממליטות ועוד.. העונה לעשות הדברה היא האביב – רגע לפני שיא הפעילות בקיץ.
קיץ – שיא הפעילות
העונה העמוסה ביותר מבחינת חרקים. יתושים, ג’וקים, זבובים, יתושי עש, זבובונים במטבח (זבובי תסיסה), צבתנים, עכבישים, נמלת האש ומה לא?!
ובאמת, אנחנו לא רוצים להפחיד אתכם אבל השילוב של המזון הזמין בכל פינה, הלחות הגבוהה והטמפ’ ההזויה שרק ממשיכה לטפס ולסובב לנו את הטמפרטורה, טורה טורה טורה וואי וואי, כל אלו מביאים איתם את החרקים.
זה מגיע למצב שמספיקות כמה שעות בודדות שלא זרקנו את הזבל וקמנו בבוקר (קודם כל בונוס) עם תולעים לבנות בכל המטבח.
סתיו – הכנות לחורף
אפשר להתחיל להבחין יותר בחולדות, היתושים עדיין לא עוזבים אותנו מהקיץ ומי שלא הדביר בזמן (אביב, קיץ) עדיין יראה גם בסתיו את הג’וקים יוצאים מבורות הביוב או ברחבי תל אביב.
תהלוכן האורן – אותו חרק יפייפה אך בעל שערות שאם יתפזרו לידכם יוכל לגרום לכם לגירויים בעור, פריחה, גרד, גירוי בעיניים ובמערכת הנשימה – ולא רק בכם יכול לפגוע אלא גם בבעלי החיים שלכם (בקרוב נפרסם מאמר על תהלוכן האורן).
מה משפיע על הופעת החרקים?
- טמפרטורה:
טמפרטורות חמות הן קרקע פורייה להתפתחות חרקים כמו ג’וקים, יתושים ונמלים. - מקורות מים:
חרקים כמו יתושים נמשכים למקווי מים עומדים. חשוב לשמור על גגות, מרזבים ואזורים לחים נקיים. - שינויים באור:
ימי הקיץ הארוכים מגבירים את פעילות החרקים, בעוד שעונות קצרות כמו החורף רואים בירידה בפעילות.
מה משפיע על הופעת החרקים?
הופעת החרקים מושפעת ממגוון רחב של גורמים סביבתיים, אקלימיים ואנושיים, המשפיעים על מחזור חייהם, התרבותם והימצאותם במרחב הביתי. טמפרטורה היא אחד הגורמים המרכזיים: חרקים הם בעלי דם קר, ולכן הם פעילים במיוחד באקלים חם. בעונת הקיץ, כשהטמפרטורה עולה, מחזור החיים שלהם מואץ, והם מתרבים בקצב גבוה. לעומת זאת, בחורף, החרקים נוטים להיות פחות פעילים ולעיתים נכנסים למצב של תרדמת. לחות ומקורות מים הם גורם נוסף שמושך חרקים – אזורים לחים כמו חדרי אמבטיה, כיורים ומרזבים מלאים מים עומדים מהווים קרקע פורייה לחרקים כמו יתושים, ג’וקים וזבובי תסיסה.
גם זמינות של מזון משחקת תפקיד משמעותי. חרקים נמשכים לשאריות מזון פתוחות, פירות בשלים מדי, אשפה לא סגורה היטב או אפילו פירורי לחם זעירים שנותרו על השיש. בתי מגורים עם תחזוקה ירודה או ניקיון לא עקבי עשויים להפוך למוקדי משיכה לחרקים כמו נמלים וג’וקים. נוסף לכך, סביבה עם צמחייה צפופה וגינות שאינן מטופלות מהוות מקלט לחרקים כמו קרציות, פשפשים ופרעושים.
איטום הבית משפיע גם הוא: סדקים בקירות, פתחים בדלתות ובחלונות או פתחי אוורור ללא רשתות מאפשרים לחרקים לחדור פנימה בקלות ולמצוא בית חם ומוגן. לבסוף, אור וחום מלאכותיים מושכים חרקים כמו עש ומעופפים אחרים, במיוחד בשעות הערב. שילוב כל הגורמים הללו קובע האם הבית יהפוך לאטרקטיבי עבור החרקים, או שהם יימנעו מלהתקרב. כדי להפחית את הופעתם, מומלץ לשמור על ניקיון, לאטום פתחים ולצמצם מקורות לחות ומזון מיותרים.
איך להיערך לעונת הפעילות של החרקים?
מניעה מראש
- רשתות בחלונות: פתרון קל ואפקטיבי למניעת כניסת חרקים.
- איטום סדקים: סגירת פתחים קטנים בקירות ובחלונות תעכב את כניסת החרקים.
- ניקיון אשפה: פינוי האשפה בתדירות גבוהה מפחית את מוקדי המשיכה.
תחזוקת הגינה
- גיזום צמחים ושיחים.
- צמצום מקווי מים עומדים.
- שתילת צמחי דחייה כמו נענע, רוזמרין ולבנדר.
הדברה אלטרנטיבית
- שימוש בחומרים טבעיים נגד יתושים ומזיקים נוספים כמו שימוש בשמנים אתריים טבעיים (שמן אקליפטוס, שמן עץ התה, שמן תפוז, לבנדר, ציטרונלה וכו’)
- הדלקת מאווררים בחצר למניעה (מכנית) של יתושים וזבובים.
חרקים עונתיים – שאלות נפוצות
נושאים רלוונטים – שבטוח תרצו לקרוא מהם עוד: