חרקים בבית – האם צריך לחשוש מהם?
חרקים מסוכנים לבריאות – את זה אפשר לסכם מראש. שהרי אי אפשר עד כמעט בלתי אפשרי להימנע מהמבט המפוחד שעולה על פנינו כשאנחנו רואים ג’וק (כנראה זה טבוע בנו) מתרוצץ במטבח, או שרשרת נמלים חומקת אל תוך חבילת הסוכר. אבל עד כמה חרקים בבית באמת מסוכנים לבריאות שלנו? האם חרקים מעבירי מחלות? התשובה תלויה בסוג החרק ובנזקים הפיזיים שהם עלולים לגרום, כולל מחלות החרקים, אלרגיות וזיהומים.
נוסיף ונאמר שיש חרקים שלא גורמים נזק ישיר לאדם אך כן לרכושו (למשל טרמיטים), וכן כמו שחז”ל אמרו אדם נמדד בכוסו, כיסו וכעסו – והשפעה על כיסו – תשפיע ככל הנראה גם על כעסו.
אילו חרקים מסכנים את בריאותינו וכיצד?
🚫 סוג המזיק | 🛑 למה הוא מזיק לנו? |
---|---|
🪳 ג’וקים | נשאים של חיידקים גורמי מחלות כמו סלמונלה, מזהמים מזון וגורמים לאלרגיות ובעיות נשימה. |
🐜 נמלים | מזהמות מזון במטבח וגורמות לזיהומים דרך מגע עם משטחי מזון. |
🔥 נמלת האש | עקיצות כואבות, תגובות אלרגיות חמורות וסיכון לשוק אנפילקטי. |
🛏️ פשפשי מיטה | עקיצות שגורמות לגירוד עז, תגובות אלרגיות, זיהומים משניים וחרדה נפשית. |
🪳 פרעושים | עקיצות מטרידות, העברת טפילים, תגובות אלרגיות חמורות וזיהומים בעור. |
🦟 יתושים | נשאים של מחלות מסוכנות כמו מלריה, קדחת הדנגי וזיקה, גורמים לאי-נוחות וזיהומים משניים. |
🐦 כיני יונים | עקיצות שגורמות לגרד ותגובות אלרגיות, זיהומים פוטנציאליים במגע עם ריר. |
🪰 זבובים | מזהמים מזון ומשטחים, מעבירים מחלות כמו סלמונלה ושיגלה, גורמים להפרעות נשימה. |
תראו את הסרטון הקצר הזה (רק 26 שניות) ותגידו לי – חרקים מסוכנים לבריאות או לא?
חרקים מסוכנים בישראל – מי ולמה?
- הסכנה המרכזית: חרקים נושאים חיידקים גורמי מחלות וזיהומי מזון.
- מי נגדנו (מי לא)?: ג’וקים,נמלים, נמלת האש, חולדות, יתושים, פשפשים (פשפש המיטה), זבובים, תהלוכן האורן, פרעושים, כיני יונים ועוד קצרה היריעה מלהכיל (תוכלו לבדוק בתפריט למעלה על כל המזיקים השונים).
- איך מתגוננים?: שמירה על ניקיון, איטום הבית, וטיפול בלחות (כל אלו נכונים לתוך הבית). מחוץ לבית חשיפה של אזורי פתוחים (קיצוץ צמחייה), אם יש לכם מחסן הפקידו אחת לתקופה לבקר בו (אחרת חולדות יבחינו שלא יהיתם שם זמן רב וישתלטו), הפיכת אבנים מעת לעת, יבוש מקורות מים ובכלל – חשבו על החוץ כמו על הבית.
- לשים לב במיוחד: ילדים, חיות מחמד, זקנים ואנשים עם בעיות נשימה רגישים לסיכונים הללו.
האם כל החרקים מעבירי מחלות?
ג’וקים – מזיקים עמידים ומסוכנים לבריאותנו
ג’וקים, הידועים גם כתיקנים, הם בין המזיקים הביתיים המטרידים והמסוכנים ביותר לבריאותנו. הם נחשבים לאלופי ההישרדות בטבע, ויכולת ההסתגלות המופלאה שלהם מאפשרת להם לשרוד בתנאים קשים במיוחד. הסכנה הבריאותית שהם מביאים איתם נובעת בעיקר מהרגלי החיים שלהם: הם חיים וניזונים בסביבות מזוהמות, כמו פחי אשפה, מערכות ביוב ומקומות לחים ומלוכלכים, ולאחר מכן נעים בחופשיות על משטחי מזון, כלים, ומקומות הכנת אוכל.
ג’וקים מסוכנים לבריאותינו – סלמונלה (דמיינו את רפי גינת)
הג’וקים נושאים על גופם חיידקים ומיקרואורגניזמים מזיקים, כמו סלמונלה, אי-קולי וחיידקי שיגלה, שיכולים לגרום להרעלות מזון, דלקות במערכת העיכול ושלשולים קשים. כאשר הם זוחלים על מזון או משאירים צואה בשטחים נגועים, הם מזהמים את הסביבה, ולעיתים קרובות אנו נחשפים למחלות מבלי להיות מודעים לכך. מעבר לכך, ג’וקים משילים את עורם באופן קבוע ומשאירים אחריהם שאריות גוף וגללים שמכילים חלבונים אלרגניים. חשיפה ממושכת לאותם חומרים עלולה לעורר תגובות אלרגיות, לגרום לגירויים בעור, ואצל אנשים עם רגישות, כמו ילדים או מבוגרים עם אסתמה, להוביל להחמרת בעיות נשימה.
בנוסף לכך, הג’וקים נחשבים לעמידים במיוחד בפני תנאים קשים ומזיקים, מה שהופך אותם לאתגר גדול להדברה. הם מסוגלים להסתתר בסדקים קטנים וחשוכים ולהתרבות במהירות מדהימה. נקבת הג’וק יכולה להטיל עשרות ביצים בבת אחת, ובכך להוביל למגיפה ביתית תוך זמן קצר. חשוב להבין שהנזק שהם גורמים לבריאות אינו רק פיזי – הם גם גורמים לתחושת אי-נוחות ולחץ נפשי רב אצל דיירי הבית, אשר מרגישים שהבית שלהם נגוע ולא היגייני – למרות שמקרים שאנחנו מגיעים אליו, נראה שדווקא במקרים הקיצוניים אנשים הרימו ידיים.
נמלים – כל מזון הופך ל PRO
נמלים נראות לעיתים כבעיה זעירה וזניחה, אבל האמת היא שהן עלולות להוות סכנה משמעותית לבריאותנו, במיוחד כשהן מתמקדות באזורי מזון. נמלים נמשכות למקורות מזון ומים, וכשהן מתהלכות על השיש, בתוך הארונות ובאזורים אחרים במטבח, הן מזהמות מזון במגע עם גופן, שמכיל חיידקים וזיהומים מהסביבה שבה הן חיו לפני כן. יתרה מכך, כשנמלים חודרות לבית, הן נוטות לפלוש בהמוניהן, מה שהופך את הזיהום הפוטנציאלי לרחב היקף – נדירות המקרים שפגשנו “נמלה בודדת”..
ישנם סוגי נמלים שיכולות לגרום לנזק של ממש. קרה לנו לא אחת שהגענו לבית ופתאום ראינו איך הנמלים הוציאו את החול שמתחת לריצוף וגרמו לשקיעה של מרצפות!
בלי להפחיד, גיליתם נמלים הגיע הזמן להדביר.
נמלת האש – קטנה אך מסוכנת
נמלת האש היא מין מיוחד ומסוכן יותר מקבוצת הנמלים הרגילה. מדובר בנמלה קטנה מאוד, שצבעה נע בין אדום-כתום לחום, והיא ידועה ביכולתה לגרום לנזק בריאותי משמעותי (תאמינו לי, זה צורב). בניגוד לנמלים רגילות, נמלת האש אינה מסתפקת בזיהום מזון בלבד – היא תוקפת בעקיצות מכאיבות, ולעיתים אף מסוכנות.
עקיצת נמלת האש אינה סתם מציקה; היא גורמת לכאב חזק ולתחושת צריבה, ולעיתים קרובות מופיעה באזור העקיצה שלפוחית קטנה ומגרדת. אצל אנשים רגישים במיוחד, עקיצות אלו עלולות לגרום לתגובות אלרגיות חמורות ואף להוביל לשוק אנפילקטי (תמיד אנחנו מספרים שיש לקוח אחד שהגיע למיון בגלל נמלת האש), מצב מסכן חיים המחייב טיפול רפואי מיידי.
כאשר נמלת האש מתבססת בסביבה מסוימת, היא יוצרת מושבות גדולות ולא קל להיפטר ממנה. כלומר, לנו קל, אבל לכם ידרש הרבה מאמץ – מאמץ קטן בהרבה יהיה להרים אלינו טלפון (או להזמין באתר).
נמלת האש יכולה לגרום לעיוורון
הנמלים הרגילות מזהמות מזון, גורמות לאי-נוחות ונזק למבנים, בעוד שנמלת האש היא מזיק מסוכן יותר שמביא איתו כאב ממשי, סכנת אלרגיות חמורות ונזק סביבתי. דבר נוסף שלא ידוע על נמלת האש היא שהן מסכנות את ראיית בעלי החיים. מכיוון שנמלי האש אוהבות מקומות לחים – היא מגיעה לעיניים של החיות ויכולות לגרום בקלות לעיורון בעלי החיים – אז אם בעלי החיים שלכם חשובים לכם – הקפידו למגר את התופעה הזאת!
פשפש המיטה – סכנה לבריאות הנפשית
פשפש המיטה (Cimex lectularius) הוא חרק קטן, שטוח ובעל צבע חום-אדמדם, הניזון מדם של בני אדם ובעלי חיים. הוא פעיל בעיקר בלילה, אז הוא יוצא ממקומות המסתור שלו כדי לעקוץ ולמצוץ דם. פשפשי המיטה מסתתרים במהלך היום בסדקים, חריצים, מזרנים, מסגרות מיטה, רהיטים ובדים, מה שהופך את זיהויים לאתגר.
סכנות בריאותיות הנובעות מפשפשי המיטה:
- עקיצות ותגובות אלרגיות: עקיצות פשפשי המיטה גורמות לגרד, אדמומיות ולעיתים לנפיחות. אצל אנשים מסוימים, העקיצות עלולות לגרום לתגובות אלרגיות חמורות יותר, הרבה פעמים רופא העור ירשום לכם כדורים כמו אלרג’יקס (אנטי היסטמינים) עד אשר ניפטר עבורכם מפשפשי המיטה.
- השפעות פסיכולוגיות: הידיעה על נוכחות פשפשי מיטה בבית, במיוחד במיטה, עלולה לגרום לחרדה, סטרס והפרעות שינה. החשש מעקיצות ליליות מוביל לעיתים לנדודי שינה, מה שמשפיע על הבריאות הנפשית והפיזית.
חשופיות – תגידו ביי ביי לנענע
חשופיות הן רכיכות חסרות קונכייה המשתייכות למשפחת החלזונות. הן נפוצות בעיקר באזורים לחים ומוצלים, וניתן למצוא אותן בגינות, בחצרות ולעיתים קרובות גם בבתים או במטבחים רטובים. למרות שהן אינן נחשבות למסוכנות כמו חרקים מסוימים, הן עלולות להזיק לבריאות בדרכים עקיפות, בעיקר בשל הריר שהן משאירות בעקבותיהן – ואל תשכחו את כל העציצים שאתם מגדלים בגינה – שכן החשופיות יגיעו ופשוט יאכלו לכם את כל מה שאתם מגדלים באהבה (תגידו ביי ביי לנענע)
למה חשופיות מסוכנות לבריאותנו?
- נשאות של טפילים וחיידקים
הריר שהחשופיות משאירות על פני השטח עלול להכיל חיידקים וטפילים מזיקים. אחד מהטפילים המסוכנים ביותר שהחשופיות עלולות לשאת הוא תולעת הריאות (Angiostrongylus cantonensis), שעלולה לגרום לדלקת קרום המוח אצל בני אדם. הטפיל מתפשט דרך מגע עם מזון או משקאות שנחשפו לריר החשופיות, בעיקר ירקות לא שטופים מהגינה. - זיהום מזון ומשטחים
אם חשופיות מגיעות למטבח או לאזורים שבהם מאוחסן מזון, הן עלולות לזהם מזון במגע ישיר עם הריר שלהן. אכילה של מזון מזוהם בריר עלולה לגרום למחלות מעיים וזיהומים חיידקיים. - תגובה אלרגית
עבור אנשים רגישים, מגע עם ריר החשופיות עלול לגרום לגירויים בעור או לתגובות אלרגיות, אם כי מקרים כאלה נדירים.
פרעושים – מזיקים קטנים עם השפעה גדולה על הבריאות
פרעושים הם חרקים זעירים, חסרי כנפיים, הניזונים מדם של יונקים וציפורים. הם ידועים בעיקר בזכות הקפיצות המרשימות שלהם וביכולתם לעקוץ את עור האדם ובעלי החיים. למרות גודלם הזעיר (בין 1-3 מ”מ), הם נחשבים לאחד המזיקים המטרידים ביותר – גם לבני אדם וגם לחיות מחמד. מעבר לאי הנוחות שהם גורמים, פרעושים נושאים סכנות בריאותיות חמורות שדורשות תשומת לב וטיפול מיידי.
למה פרעושים מסוכנים לבריאותנו?
- עקיצות מציקות ותגובות אלרגיות
עקיצות פרעושים גורמות לגרד עז, אדמומיות ולעיתים להתפתחות שלפוחיות קטנות באזור העקיצה. אצל אנשים רגישים או ילדים, העקיצות עלולות לעורר תגובות אלרגיות חמורות יותר, כמו נפיחות, פריחה מפושטת ואף קשיי נשימה. - העברת מחלות זיהומיות
פרעושים ידועים כנשאים של מחלות מסוכנות כמו הדבר (בימי הביניים), טיפוס המועבר על ידי פרעושי חולדות, וכן טפילים שונים כדוגמת תולעי סרט. כאשר הם עוקצים, הם עלולים להעביר את המחלות הללו לבני אדם או חיות מחמד. - גרד וזיהום משני
הגרד המתמשך כתוצאה מהעקיצות עלול להוביל לפציעות בעור, מה שמעלה את הסיכון לזיהומים חיידקיים משניים. פציעות אלו עלולות להזדהם ולדרוש טיפול אנטיביוטי. - סכנות לחיות מחמד
פרעושים מהווים איום משמעותי על בריאות חיות המחמד, במיוחד כלבים וחתולים. הם גורמים לגרד עז, לדלקות עור ואף לאנמיה במקרים של נגיעות חמורה. יתרה מזאת, פרעושים הם המארחים הביניים של תולעי סרט, שעלולות להדביק את חיית המחמד ואף את בעליה. - זיהום סביבתי
פרעושים מטילים ביצים בכל מקום שבו חיית המחמד שלכם נמצאת: שטיחים, רהיטים, מיטות ובדים. ביצים אלה יכולות להתפתח לפרעושים חדשים בתוך ימים, מה שהופך את ההתמודדות לנושא מורכב ומאתגר.
יתושים – מטרד קטן עם סכנות גדולות
יתושים הם חרקים מעופפים קטנים המוכרים לכולנו בזכות הזמזום המטריד ועקיצותיהם המציקות, אך מעבר לאי הנוחות, הם מהווים איום בריאותי ממשי לאדם ולחיות. הנקבות, הזקוקות לדם לשם ייצור ביציהן, הן אלו שמבצעות את העקיצות. במהלך מציצת הדם, הן עלולות להעביר מחלות מסוכנות, והן נחשבות לאחד הווקטורים (מעבירי מחלות) המסוכנים ביותר בעולם.
למה יתושים מסוכנים לבריאותנו?
- העברת מחלות קטלניות
יתושים ידועים כמעבירי מחלות חמורות כמו:- מלריה: מחלה זיהומית שגורמת לחום גבוה, צמרמורות וסיבוכים שעלולים להיות קטלניים.
- קדחת הדנגי: מחלה ויראלית הגורמת לחום גבוה, כאבי פרקים ודימום.
- קדחת הנילוס המערבי: נגיף שעלול לגרום לדלקת מוחית ולפגיעה במערכת העצבים.
- זיקה: מחלה שמסכנת נשים הרות עקב פגיעות בהתפתחות העובר. המחלות הללו נפוצות בעיקר באזורים טרופיים וסובטרופיים, אך עם שינויי האקלים, יתושים שמעבירים אותן מתפשטים גם לאזורים חדשים.
- אלרגיות ותגובות מקומיות
עקיצות יתושים גורמות לרוב לגירוי מקומי, אדמומיות וגרד, אך אצל אנשים מסוימים עלולה להתפתח תגובה אלרגית חמורה יותר, הכוללת נפיחות גדולה, כאב עז ואפילו חום מקומי. - הפרעות שינה ועייפות
הזמזום הבלתי פוסק והעקיצות המציקות של יתושים, בעיקר בלילות, עלולים להוביל לנדודי שינה, לעייפות ולפגיעה בתפקוד היומיומי. עבור תינוקות וילדים קטנים, היתושים עלולים לגרום לעצבנות ולפגיעה בשגרה היומית. - זיהום משני בעקבות גירוד
הגירוד האינטנסיבי של אזור העקיצה עלול לגרום לפציעות בעור, מה שמעלה את הסיכון לזיהומים חיידקיים מקומיים, כמו אימפטיגו.
איך להתמודד עם יתושים ולמנוע עקיצות?
- הימנעות ממקורות מים עומדים
יתושים מטילים ביצים במקורות מים עומדים, ולכן חשוב לנקות או להימנע ממים עומדים בגינה, בדליים, בעציצים או באזורים פתוחים אחרים. - שימוש ברשתות ומחסומים פיזיים
התקנת רשתות על חלונות ודלתות תמנע את כניסת היתושים לבית. בלילות ניתן להשתמש בכילות מעל מיטות, במיוחד במקומות שבהם נוכחות היתושים גבוהה. - שימוש בחומרים דוחי יתושים
- מרחו על העור חומרים ייעודיים דוחי יתושים המכילים DEET או מרכיבים טבעיים כמו שמן נענע ולימון.
- השתמשו בנרות ומפיצי ריח טבעיים, כמו נרות עם שמן ציטרונלה, כדי להרחיק יתושים מאזורי ישיבה חיצוניים.
- לבוש מתאים
בלילות ובאזורים מועדים לעקיצות, לבשו בגדים ארוכים, קלים ובהירים שמכסים את רוב הגוף. - הדברה עם מזיקיס
כן, יש פתרון ליתושים – ישנו חומר הדברה יעודי בשם BUG אותו מרססים על כל הצמחייה מחוץ לבית והוא זה שיחזיר לכם את הגינה לחיים (לפחות בין 30-45 יום של חופש מיתושים).
כיני יונים – מזיקים קטנים עם השפעה גדולה
כיני יונים, הידועות גם כטפילי יונים (Dermanyssus gallinae), הן טפילים מיקרוסקופיים הניזונים מדמם של יונים ועופות אחרים. למרות שמן, הן אינן מתקיימות רק על יונים – כשהן מחפשות מקור מזון חדש, הן עלולות לחדור לבתים ולהפוך לבעיה מטרידה לבני אדם ולחיות מחמד. כיני היונים קטנות מאוד (בערך 1 מ”מ), מה שהופך את זיהויין לקשה, אך נוכחותן עלולה לגרום לנזק בריאותי משמעותי. קשה לזהות בפועל (לכן הריסוס שמתבצע כאן הוא מאסיבי אבל קל לגלות – אם אתם מתגרדים בלי סוף אבל לא נראים עליכם סימני עקיצות – אלו יהיה כיני היונים בוודאות של 200%)
למה כיני יונים מסוכנות לבריאותנו?
- עקיצות ותגובות אלרגיות
כיני יונים ניזונות מדם, ועקיצותיהן גורמות לגירוד עז, אדמומיות וגירויים בעור. אצל אנשים רגישים, העקיצות עלולות לגרום לתגובות אלרגיות חמורות יותר, כולל נפיחות, פריחות ואפילו כאבים מקומיים. הגירוד המתמיד בעקבות העקיצות עלול להוביל לזיהומי עור משניים. - העברת מחלות
כיני יונים נחשבות לנשאיות של חיידקים ונגיפים שעלולים לגרום למחלות בבני אדם. אמנם הן אינן ידועות כמפיצות מחלות נפוצות כמו יתושים, אך קרבתן לעופות עשויה לחשוף בני אדם לחיידקים מזיקים כמו סלמונלה. - השפעה על מערכת הנשימה
כשהן מתרבות בקנים, כיני היונים משאירות אחריהן רסיסי גוף וצואה זעירים. חלקיקים אלה יכולים להתפזר באוויר ולגרום לבעיות נשימה, במיוחד אצל אנשים הסובלים מאסתמה או רגישויות נשימתיות. - התפשטות מהירה בבית
כאשר קן יונים נמצא בקרבת חלון, מרפסת או גג, הכינים עלולות לחדור לבית בקלות דרך חריצים, חלונות או דלתות. בשל גודלן הקטן והיכולת שלהן להתרבות במהירות, הן יכולות להפוך לבעיה קשה לטיפול.
זבובים – מטרד מעופף עם סכנה לבריאות
זבובים הם בין החרקים הנפוצים ביותר בעולם, וקל מאוד למצוא אותם כמעט בכל סביבה – החל ממטבחים ביתיים ועד לאזורים חקלאיים ותעשייתיים. למרות שהם נתפסים לעיתים כבלתי מזיקים יחסית, הזבובים נושאים סכנות משמעותיות לבריאות האדם. גודלם הקטן, תנועתם המהירה והיכולת שלהם לנוע בין מקומות מזוהמים לסביבות נקיות הופכים אותם למעבירי מחלות יעילים במיוחד.
תמיד ידעתי שזבובים נושאי מחלות (ועוד שירתתי במקומות עם ים זבובים) – אבל לא שיערתי לעצמי שברגע שאקח את התינוק שלי לקקי בטבע – מספר הזבובים העצום שיגיעו בשנייה שהוא עושה מספר 2 היה עצום.
לכן בפעם הבאה שתחשבו על זבובים – תחשבו גם על חיתולים – אולי זה יעזור לכם לדמיין כמה הם מזיקים.
למה זבובים מסוכנים לבריאותנו?
- נשאים של מחלות זיהומיות
זבובים נחשבים לוקטורים (מעבירי מחלות) יעילים במיוחד, והם מסוגלים לשאת חיידקים, נגיפים וטפילים על רגליהם וגופם. חלק מהמחלות שזבובים עלולים להעביר כוללות:- שיגלה: מחלת מעיים הנגרמת על ידי חיידק הגורם לשלשולים חמורים.
- סלמונלה: חיידק המסוגל לגרום להרעלות מזון חמורות.
- כולרה: מחלה מסכנת חיים המועברת בעיקר באמצעות מים ומזון מזוהמים.
- טיפוס הבטן: מחלה הנגרמת על ידי חיידקי סלמונלה טיפי.
- זיהום מזון ומשטחים
זבובים נמשכים לשאריות מזון, אשפה ופסולת אורגנית. כשהם נוחתים על מזון או משטחים במטבח, הם משאירים אחריהם פתוגנים מזיקים. בנוסף, תהליך העיכול שלהם כולל פליטה של נוזלים על המזון לפני שהם צורכים אותו, מה שמעלה את רמת הזיהום. - תגובה אלרגית והפרעות נשימה
חלקיקי גוף וצואה של זבובים עלולים להתפזר באוויר ולגרום לגירויים באנשים רגישים, במיוחד אצל אלו הסובלים מאלרגיות או מאסתמה. - שגשוג באזורים מזוהמים
זבובים מתרבים במקומות מזוהמים כמו פחי אשפה, ביוב וגללי בעלי חיים. הימצאותם בסביבה ביתית מעידה לעיתים על בעיה בתברואה או בניקיון. - מטרד נפשי ותברואתי
נוכחותם של זבובים במטבח או בבית יוצרת תחושת אי-נוחות וחוסר היגיינה. בנוסף, הם פעילים במיוחד בקיץ, מה שמגביר את תחושת המטרד.
מעבר לנקודה המרכזית: איך חרקים באמת מסכנים את הבריאות שלך?
מחלות זיהומיות קשות
חרקים נושאים בקטריות שעלולות לגרום להרעלות מזון ולמחלות חמורות.
דוגמא לכך היא ג’וקים שמטיילים בבורות הביוב (לא המקום הכי נקי, ותאמינו לי היינו במקומות לא הכי נקיים..) ואז מטיילים על השיש, על האוכל או הכי גרוע עלינו כשאנחנו ישנים במיטה.
דוגמא נוספת היא הסכנה בלחטוף את מחלת העכברת אותה מחלה מסוכנת שמגיעה דרך הצואה והשתן של המכרסמים (אם באה איתנו במגע).
אלרגיות ובעיות נשימה
רסיסי גופם עלולים להוביל לאלרגיות ולהחמיר אסתמה – למשל תהלוכן האורן – כשהוא יורד מהעץ השערות שלו עפות באוויר וברגע שנוגעות בנו או בחיות המחמד שלנו יתפתחו אצלנו תגובות אלרגיות חריפות עד כדי גירויים, גירודים ובעיות נשימה.
חרקים מסוכנים לבריאותנו – הפן הנפשי
פשפש המיטה הוא הדוגמא הקלאסית לדבר הזה. כשלקוח שלנו מגלה שיש לו פשפשים במיטה הוא כמעט ואינו מסוגל לישון במיטה שלו (עד שאנחנו מגיעים) מצד אחד, מהצד השני הוא כבר לא יודע היכן הם יכולים להתחבא (למרות שאנחנו כתבנו על זה ואומרים לו במפורש מה לעשות). אם כך יש גם מרכיב נפשי למזיקים ולכן כדאי להקפיד למגר אותם ויפה שעה אחת קודם.
מה עושים? טיפים למניעת חרקים בבית
- שמרו על הבית נקי ומזמין פחות
- נקו פירורים ושאריות אוכל באופן קבוע.
- איטמו פתחי מזון היטב בשקיות או קופסאות.
- טפלו במקומות עם לחות ורטיבות
- ייבוש מלא של אזורים רטובים בבית.
- ייבוש מלא של אזורים בחוץ (סכנה לטרמיטים וליתושים!!)
- אטמו כל סדק אפשרי (שהרי הפרצה קוראת לגנב)
- נקודות כניסה קטנות הן דרך מעולה לחרקים להיכנס (גם חולדות יפות לא צריכות פתח רחב כדי להיכנס).
- קראו למזיקיס במצבים חמורים – האמת היא שקראו לנו עוד לפני כדי להימנע, או תוך כדי – ממליצים לכם לא להגיע באמת למקרים החמורים (אבל אל דאגה, גם בהם אנו ככל הנראה נצליח לטפל).
חרקים מסוכנים לבריאות – שאלות נפוצות
נושאים רלוונטים – שבטוח תרצו לקרוא מהם עוד: