מדביר מורשה | מדבירים מורשים
השאלה שאנחנו הכי אוהבים ששואלים אותנו..
תגידו יש לכם רישיון?
ואנחנו כמו טווסים, מסתובבים עם הרישיונות שלנו ורק מחכים לשאלה הזאת כי אנחנו יודעים באיזה עולם אנחנו נמצאים.
לצערנו יש המון מדבירים שעובדים בניגוד לחוק, שלא מחדשים את הרישיון שלהם כנדרש, אז כן אנחנו גאים ברישיון שלנו, וגאים עוד יותר בטייטל: מדביר מורשה (ומספרי הרישיונות אם תהיתם למרות שהרישיונות שלנו בכל מקום באתר הם: 2110 – דור הלל לוי ו – 3005 דימיטרי (דימה) קולסניקוב.
מעבר לזה – כל מי שמגיע מטעם צוות מזיקיס אוחז ברישיון הדברה מורשה משלו – ולכן אם חיפשתם צוות מדבירים מורשים – הגעתם למקום הנכון!
נושא | תיאור |
---|---|
הגדרה וחשיבות | מדביר מורשה הוא איש מקצוע האחראי על מניעה, איתור וטיפול במזיקים. חשיבותו נובעת מהצורך למנוע מפגעי תברואה, מחלות המועברות על ידי מזיקים, ונזקים כלכליים. |
הכשרה והסמכה | נדרשת עמידה בדרישות החוק, הכשרה מקצועית הכוללת לימודים תיאורטיים ומעשיים, והשתתפות בהשתלמויות שנתיות. המועמדים נבחנים במבחני הסמכה מטעם גופים מוסמכים. |
תחומי עיסוק | הדברת מזיקים במבנים (חרקים, מכרסמים), בגינות ושטחים פתוחים (מזיקי צמחייה, מינים פולשים), ובמוסדות ועסקים (מפעלים, בתי חולים, מסעדות ובתי מלון). |
שיטות וחומרי הדברה | שימוש בהדברה כימית, ביולוגית, משולבת (IPM), ושיטות מכניות ופיזיקליות. יש להתאים את השיטה למזיק הספציפי ולסביבת הטיפול. |
בטיחות וסיכונים | סיכונים בריאותיים לאדם ולסביבה, שימוש בציוד מגן אישי, אחסון ושימוש נכון בחומרי הדברה, וטיפול במקרי חירום. ביטוח אחריות מקצועית חיוני להגנה על המדביר ועסקו. |
חשיבות המודעות הציבורית | מניעה ואיתור מוקדם של נגעים, שיתוף פעולה עם המדביר המורשה, וצמצום השימוש בחומרי הדברה על ידי אימוץ שיטות מניעה וטיפול ידידותיות לסביבה. |
סיכום | תפקידו החיוני של המדביר המורשה בשמירה על בריאות הציבור והסביבה, תוך הקפדה על התמקצעות מתמדת, שימוש באמצעי בטיחות, ומתן מענה מותאם לצרכים הייחודיים של כל סביבת טיפול, בשיתוף פעולה עם הציבור הרחב. |
מדבירים מורשים
נתחיל מהסוף: דור, דימה וכל מי שחבר בצוות מזיקיס – בכלל כל חברי הצוות הם מדבירים מורשים (עם רישיון מהמשרד להגנת הסביבה).
אחרי שאמרנו את זה, מקווים שקודם כל קצת נרגעתם, אבל עכשיו לשאלה האמיתית – איך בודקים את זה בכלל?
- גללו את סוף הדף ותראו את הרישיון שלנו
- בקשו מאיתנו צילום של הרישיון בוואטסאפ
- אם כבר הזמנתם אותנו והתביישתם לשאול – בקשו מאיתנו להראות לכם את רישיון המדביר שלנו פנים מול פנים
- אם לא עשיתם את כל זה ואתם עדיין רוצים להיות הכי בטוחים בעולם שאנחנו לא מרמים אתכם – בדקו בפשטות במערכת לאיתור מדבירים מורשים של המשרד להגנת הסביבה (נ.ב. מספרי הרשיונות שלנו: 3005 (דימה) ו – 2110 (דור)).
איזה סוג מדבירים מורשים אתם?
מדבירים בשטח פתוח – כלומר מותר לנו להדביר את כל סוגי ההדברות (כולל פשפשי מיטה שאנחנו עושים הדברת פשפש מיטה בחום), טרמיטים (כולל שיטת נמסיס – שלא מצריכה קידוחים – גם פה עברנו הכשרה ייעודית במשרדי חברת רימי שמייבאת את המוצרים האלו לארץ).
למה נגענו בטרמיטים ופשפשים? כי מי שיש לו דרגת "רישיון דירות" אסור לו בחוק להדביר את המזיקים הללו (טרמיטים ופשפשים), כמו כן אסור לו להדביר בניינים מעל 16 דירות בבניין ומשרדים מעל 500 מ"ר וכמובן מסעדות וכו' גם מחוץ לאפשרות של מדביר דירות להדביר (מה הוא כן יכול להדביר? בעיקר דירות ובניינים נמוכים).
אז כאמור לצוות המדבירים של מזיקיס מותר להדביר הכל למעט הדברה באיוד בגז (הדברה מסוכנת ההיא שהרגה את הילדים בירושלים כי נעשה בה שימוש לא נכון) – שנועד בעיקר לקטול חרקי עץ ברהיטים (כגון ליקטוס וכו'). מלבד זאת אנחנו יכולים (ומצליחים להתמודד ב 99% מהמקרים) עם כל סוגי המזיקים.
הגדרת מדביר מורשה
מדביר מורשה הוא איש מקצוע מיומן ובעל הסמכה, האחראי על מניעה, איתור וטיפול במזיקים שונים בסביבת המגורים, העסקים והשטחים הפתוחים. תפקידו של המדביר המורשה הוא להגן על בריאות הציבור ועל איכות הסביבה מפני נזקים והפרעות הנגרמים על ידי מזיקים, כגון חרקים (ג'וקים, נמלים, תיקנים), מכרסמים (עכברים, חולדות) ומזיקי צמחייה. מדביר מורשה משתמש בידע, בניסיון ובשיטות מתקדמות על מנת לספק פתרונות הדברה יעילים, בטוחים וידידותיים לסביבה, תוך הקפדה על מילוי הוראות החוק והתקנות הרלוונטיות.
חשיבות ההדברה המקצועית
חשיבותה של ההדברה המקצועית נובעת מהצורך למנוע מפגעי תברואה, מחלות המועברות על ידי מזיקים, וכן נזקים כלכליים לרכוש, למבנים ולגידולים חקלאיים. בנוסף לטיפול במזיקים קיימים, המדביר המורשה מספק גם ייעוץ מקצועי ללקוחותיו בנושא מניעה ואיתור מוקדם של נגעים, במטרה לצמצם את הצורך בהתערבות הדברה בעתיד ולקדם סביבת מחיה בריאה ובטוחה יותר.
הכשרה והסמכה של מדביר מורשה
דרישות החוק והתקנות
על מנת לקבל הסמכה כמדביר מורשה, יש לעמוד בדרישות החוק והתקנות הרלוונטיות. מדביר מורשה נדרש להיות בעל השכלה מתאימה, 12 שנות לימוד לפחות, ולעבור הכשרה מקצועית מוכרת בתחום ההדברה (על ידי מכללה מורשית) ולאחר מכן לעבור מבחני הסמכה של משרד הבריאות. כמו כן, עליו להיות נקי מעבר פלילי. החוק מחייב את המדביר המורשה לפעול בהתאם לתקנות הבטיחות, לרבות שימוש בחומרי הדברה מאושרים בלבד ונקיטת אמצעי זהירות מתאימים בעת הפעלתם.
הכשרה מקצועית והשתלמויות
ההכשרה המקצועית של מדביר מורשה כוללת לימודים תיאורטיים ומעשיים בתחומים כגון ביולוגיה, אקולוגיה, כימיה, טוקסיקולוגיה ושיטות הדברה. במהלך ההכשרה, הלומדים רוכשים ידע מעמיק על מזיקים שונים, התנהגותם, מחזורי החיים שלהם ודרכי ההתמודדות עימם. כמו כן, הם לומדים על חומרי ההדברה השונים, אופן השימוש בהם, וכן על אמצעי הבטיחות והזהירות הנדרשים. לאחר סיום ההכשרה הבסיסית, מדבירים מורשים נדרשים להשתתף בהשתלמויות מקצועיות שנתיות על מנת להתעדכן בידע, בטכנולוגיות ובשיטות העבודה המתקדמות ביותר בתחום – מה שנקרא מינימום 2 ימי עיון ב – 5 שנים (זה המינימום הנדרש – אצלנו במזיקיס אנחנו עושים למעלה מ 2 ימי עיון בשנה)
מבחני הסמכה
לאחר השלמת ההכשרה המקצועית, על המועמדים לעבור בהצלחה מבחני הסמכה הנערכים על ידי גופים מוסמכים, כגון המשרד להגנת הסביבה.
מבחנים אלו נועדו לוודא כי המועמדים הפנימו את הידע הנדרש, הבינו את המשמעויות והסיכונים הכרוכים בעבודת ההדברה, וכי הם מסוגלים ליישם את הנלמד הלכה למעשה. עם קבלת ההסמכה, של מדביר דירות – על המדביר לעבוד שנה בחברת הדברה (או כעצמאי) בטרם יוכל לעבור לשלב הבא (ובהתאם לכך לקחת קורס מתאים ולעבור מבחנים) כדי להיות מדביר בשטח פתוח
- לימודים במכללה מוכרת + מבחנים
- קבלת רישיון מדביר דירות
- עבודה במשך שנה בחברת הדברה \ עצמאי
- לימודים נוספים + מבחנים כדי להיות זכאי להיות – מדביר בשטח פתוח.
תחומי עיסוק המדביר המורשה
אם תרצו לקרוא על ההבדלים בין סוגי הרישיונות ומה מותר לכל סוג רישיון להדביר – הכנסו לכאן – מאמר רישיון הדברה
הדברת מזיקים במבנים
אחד מתחומי העיסוק העיקריים של מדביר מורשה הוא הדברת מזיקים במבנים, הן בבתי מגורים והן במבני תעשייה ומסחר. מזיקים נפוצים במבנים כוללים חרקים כגון ג'וקים, נמלים ותיקנים, וכן מכרסמים כמו עכברים וחולדות. המדביר המורשה אחראי על זיהוי המזיקים, איתור מוקדי הנגיעות וקביעת שיטת הטיפול המתאימה. הטיפול עשוי לכלול שימוש בחומרי הדברה כימיים, פיתיונות, מלכודות או שיטות מכניות, תוך הקפדה על בטיחות הדיירים והסביבה.
הדברת מזיקים בגינות ובשטחים פתוחים
מדבירים מורשים מספקים גם שירותי הדברה בגינות פרטיות, פארקים ציבוריים ושטחים פתוחים. הם מטפלים במגוון רחב של מזיקי צמחייה, כגון כנימות, אקריות, חיפושיות וזחלים, תוך שימוש בשיטות הדברה ממוקדות וידידותיות לסביבה. כמו כן, הם מסייעים בהתמודדות עם מינים פולשים, צמחים ובעלי חיים זרים שעלולים לפגוע במערכות אקולוגיות מקומיות. המדביר המורשה מייעץ ללקוחותיו בנוגע לאמצעי מניעה, כגון בחירת צמחייה עמידה ויצירת תנאי סביבה המקשים על התבססות מזיקים.
הדברה במוסדות ועסקים
מדבירים מורשים נותנים מענה לצרכי הדברה ייחודיים של מוסדות ועסקים. במפעלים ובמחסנים, הם מתמודדים עם מזיקים העלולים לגרום נזק לציוד, לחומרי גלם ולמוצרים מוגמרים. בבתי חולים ובמוסדות חינוך, הם פועלים למניעת התפשטות של מזיקים מעבירי מחלות, תוך שמירה על סביבה בריאה ובטוחה למטופלים, לתלמידים ולצוותים. במסעדות ובבתי מלון, המדבירים המורשים מסייעים בשמירה על תנאי תברואה נאותים ומניעת מפגעים העלולים לפגוע במוניטין העסק. בכל המקרים, נדרשת הקפדה יתרה על בטיחות ועל עמידה בתקנים ובדרישות הייחודיים לכל סוג מוסד או עסק.
שיטות וחומרי הדברה
הדברה כימית
הדברה ירוקה מתבססת על שימוש בחומרי הדברה כימיים על בסיס הפיריתרואיד, הידועים גם כקוטלי מזיקים או חומרי הדברה סינתטיים. חומרים אלה מיוצרים במעבדה ומכילים מרכיבים רעילים המיועדים לפגוע במזיקים או להרוג אותם. חומרי ההדברה הכימיים יעילים מאוד נגד מגוון רחב של מזיקים, אך הם עלולים להיות מסוכנים לבני אדם, לבעלי חיים ולסביבה אם לא נעשה בהם שימוש נכון. מדבירים מורשים מקבלים הכשרה מתאימה בשימוש בטוח ומושכל בחומרי הדברה כימיים, תוך הקפדה על מינון, אופן היישום ואמצעי הבטיחות הנדרשים.
הדברה ביולוגית
הדברה ביולוגית היא שיטה המנצלת אורגניזמים חיים, כגון טורפים טבעיים, טפילים או פתוגנים, כדי להתמודד עם אוכלוסיות המזיקים. שיטה זו מתבססת על יחסי הגומלין הטבעיים בין המזיקים לאויביהם הביולוגיים, ומטרתה לווסת את אוכלוסיית המזיקים מבלי לפגוע במערכת האקולוגית. דוגמאות נפוצות להדברה ביולוגית כוללות שימוש בחרקים טורפים להדברת כנימות, או בחיידקים וירוסים הפוגעים במזיקים ספציפיים. הדברה ביולוגית נחשבת לידידותית לסביבה, אך יישומה דורש ידע מקצועי נרחב והבנה מעמיקה של המערכות האקולוגיות.
הדברה משולבת (IPM)
הדברה משולבת, או Integrated Pest Management (IPM), היא גישה הוליסטית לניהול מזיקים המשלבת מגוון שיטות הדברה, תוך מתן עדיפות לאמצעים בטוחים וידידותיים לסביבה. בשיטה זו, המדביר המורשה מתחיל בניטור ובזיהוי המזיקים, ולאחר מכן בוחר בשילוב האופטימלי של שיטות הדברה כימיות, ביולוגיות, מכניות ותרבותיות. מטרת ה-IPM היא למזער את השימוש בחומרי הדברה כימיים ולהעדיף אמצעים מונעים, כגון סניטציה, אוורור נאות ואיטום פרצות, על מנת לשמור על סביבה בריאה ובטוחה לאורך זמן.
שיטות מכניות ופיזיקליות
שיטות הדברה מכניות ופיזיקליות מתבססות על התערבות ישירה לצמצום אוכלוסיות המזיקים, מבלי להסתמך על חומרים כימיים או ביולוגיים. דוגמאות לשיטות אלה כוללות לכידה במלכודות, שימוש במחסומים פיזיים, שאיבת מזיקים, או שימוש בטמפרטורות קיצוניות (כמו בהדברת פשפשים בחום) כדי להשמיד את המזיקים.
בטיחות וסיכונים בעבודת המדביר
סיכונים בריאותיים לאדם ולסביבה
עבודתו של המדביר המורשה כרוכה בסיכונים בריאותיים משמעותיים, הן לעצמו והן לסביבתו. חשיפה לחומרי הדברה רעילים עלולה לגרום לבעיות בריאותיות חמורות, כגון גירוי בעור ובעיניים, בעיות נשימה, רעילות כבד וכליות, ואף להגביר את הסיכון לפתח סרטן. סכנות אלה מחמירות כאשר לא נעשה שימוש נכון בחומרי ההדברה או כאשר אין נוקטים באמצעי זהירות מתאימים. בנוסף, חומרי הדברה עלולים לזהם את הקרקע, מקורות מים ואת המארג האקולוגי, ובכך לפגוע בבעלי חיים ובצמחייה הלא מזיקים.
ציוד מגן אישי
על מנת למזער את הסיכונים הבריאותיים, על המדביר המורשה להשתמש בציוד מגן אישי מתאים בעת עבודתו. ציוד זה כולל בגדי מגן עמידים לכימיקלים, כפפות, משקפי מגן, מסכות נשימה עם מסנני אוויר, וכיסויי ראש ונעליים הולמים. המדביר חייב להקפיד על תקינות הציוד, על התאמתו המדויקת למשימה הספציפית, ועל החלפתו או תחזוקתו במועד. בנוסף, יש להדריך את המדביר כיצד ללבוש ולהסיר את הציוד בצורה נכונה על מנת למנוע זיהום עצמי או סביבתי.
אחסון ושימוש נכון בחומרי הדברה
טיפול לא נאות בחומרי הדברה מהווה סכנה משמעותית. על המדביר המורשה להקפיד על אחסון חומרי ההדברה במקום נעול, מאוורר היטב, הרחק ממזון, ממקורות מים וממגע ישיר עם בני אדם או בעלי חיים. יש להשתמש בחומרי ההדברה אך ורק בהתאם להוראות היצרן, תוך שמירה על המינון המומלץ ועל שיטות היישום הנכונות. חשוב להימנע ממגע ישיר עם החומרים ולנקוט משנה זהירות בעת ערבובם או יישומם. לאחר השימוש, יש לפנות שאריות חומרי הדברה ואריזות ריקות בהתאם לתקנות ולהנחיות לסילוק פסולת מסוכנת.
חשיבות ביטוח הדברה
לאור הסיכונים הרבים הכרוכים בעבודת ההדברה, ביטוח אחריות מקצועית למדביר הוא בעל חשיבות עליונה. ביטוח זה מספק הגנה פיננסית למדביר במקרה של תביעות משפטיות הנובעות מנזקים שנגרמו כתוצאה מפעילות ההדברה שלו. הביטוח יכול לכסות עלויות משפטיות, פיצויים ללקוחות ואף אובדן הכנסה במקרה של השעיה זמנית מהעבודה.
ביטוח הדברה הוא אמצעי חיוני להגנה על המדביר המורשה, עסקו ולקוחותיו, ומהווה חלק בלתי נפרד מניהול הסיכונים בעבודת ההדברה המקצועית.
חשיבות המודעות הציבורית
מניעה ואיתור מוקדם של מזיקים
איך אמא שלי אומרת? עדיף למנוע מאשר לרפא.
ודעות ציבורית לנושא ההדברה חיונית לצמצום ההתפרצות וההתפשטות של מזיקים. כאשר הציבור מודע לסימנים המעידים על נוכחות מזיקים ולדרכי המניעה האפשריות, קל יותר לאתר נגעים בשלבים מוקדמים ולטפל בהם לפני שהם הופכים לבעיה רחבת היקף. לדוגמה, ידע על חשיבות שמירת ניקיון וסניטציה במבנים יכול לסייע במניעת משיכת חרקים ומכרסמים מלכתחילה. בנוסף, זיהוי מוקדם של סימני נגיעות, כגון הימצאות גללים, נזקים לרכוש או מראה חרקים, יאפשר התערבות מהירה של מדביר מורשה ויצמצם את הצורך בטיפולי הדברה נרחבים ויקרים יותר בהמשך.
שיתוף פעולה עם המדביר המורשה (במילים אחרות הדברה היא לא קסם)
שיתוף פעולה בין הציבור לבין המדביר המורשה הוא מפתח להצלחת פעולות ההדברה. כאשר אנשים מבינים את תפקידו של המדביר ואת חשיבות עבודתו, הם נוטים יותר לפנות לעזרתו במקרה הצורך ולהישמע להנחיותיו. שיתוף מידע מצד הלקוחות, כגון היסטוריית הנגיעות, הרגלי השימוש במבנה והימצאות בעלי חיים או אנשים בעלי רגישויות מיוחדות, מאפשר למדביר להתאים את גישת ההדברה ולהבטיח יעילות ובטיחות מרביות. במקביל, על המדביר להעניק ללקוחותיו הסברים נגישים על תהליך ההדברה ועל אמצעי הזהירות שעליהם לנקוט לפני, במהלך ולאחר הטיפול.
נושאים רלוונטים – שבטוח תרצו לקרוא מהם עוד: